top of page

Šarūnas ir Žilvinas Ledai: „Pagrindinis įkvėpimas - mūsų krašto istorija“



Atnaujinta (05-06): Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit startas! Įsigykite žaidimą Steam bei GOG.


Kol Lietuvos žaidimų fanai ieško lietuviško „Raganiaus“, du lediniai broliai kartu su savo suburta komanda patyliukais kuria mažus, tačiau be galo kokybiškus žaidimus. Šarūnas ir Žilvinas Ledai - plačiajai visuomenei mažai žinomi, tačiau puikiai Lietuvos žaidimų kūrėjų bendruomenei pažįstami veidai. Vienos stipriausių Lietuvos žaidimų kūrėjų studijų „Tag of Joy“ įkūrėjai jau eilę metų kuria ne tik kokybiškus žaidimus įvairiems žaidimų įrenginiams, tačiau taip pat aktyviai dalyvauja Lietuvos Žaidimų Kūrėjų Asociacijos (LŽKA) vykdomose iniciatyvose.


Šiuo metu broliai ir jų komanda dirba su nauju ir išties intriguojančiu projektu „Crowns and Pawns“, kuris žavi savo paslaptingumu. Kūrėjai teigia, kad su savo naujuoju nuotykių žaidimu jie tikisi paneigti tarp Lietuvos kūrėjų sklandantį mitą, kad žaidimai apie mūsų šalį niekam neįdomūs. Būtent todėl nusprendžiau pakamantinėti brolius apie jų kūrybos filosofiją ir išsiaiškinti, kaip gi jiems šovė į galvą pamėginti plaukti prieš srovę.


Tai dabar klokit, kaip atsidūrėte žaidimų kūrime ir kas tapo jūsų įkvėpimo šaltiniu?


Šarūnas: Žaidimų kūrimo srityje atsidūriau gana anksti, dar būdamas 9-10 klasėje. Teko sudalyvauti ne viename projekte, iš kurių įsimintiniausias buvo nekomercinis fanų kuriamas žaidimų serijos tęsinys pavadinimu „Broken Sword 2.5“. Išleistas žaidimas buvo tituluojamas vienu geriausių kada nors fanų sukurtų nuotykinių žaidimų. Taigi galima įsivaizduoti, koks tai buvo didelis projektas ir kiek patirties suteikė. Žaidimą išleidome, kai jau buvau antrame universiteto kurse, ir tuo metu puikiai suvokiau, kad noriu šioje industrijoje dirbti ir toliau. Po truputį pradėjau rasti darbų ir profesionaliai, padirbau su keliais nuostabiais žmonėmis, daug iš jų išmokau, o man jau būnant magistro studijose, 2012 metais, su broliu Žilvinu nutarėme įkurti savo studiją „Tag of Joy“. Ją vystome iki šiol.


Turint minty, kad vienas ankstyviausių ir didžiausių mano projektų buvo nuotykinis žaidimas, nenustebinsiu pasakydamas, kad būtent šis žanras ir buvo didžiausias įkvėpimo šaltinis. Tuo metu naratyviniai žaidimai buvo „ant bangos“, tad su Žilvinu žaidėme „Broken Sword“, „Monkey Island“, „The Longest Journey“, „Syberia“ ir kitus panašius žaidimus, iš kurių supratome, kokie įvairialypiai jie gali būti. Na, o būdami paaugliai pagalvojome: kodėl gi negalėtume kada nors ką nors tokio sukurti ir mes? Tad po truputį ta linkme ir pradėjome judėti.


Žilvinas: Mane dar nuo mokyklos laikų žavėjo žaidimai, kurie pasakoja istorijas. Ir kažkuriuo metu juos bežaisdamas supratau, kad ir pats galėčiau tai sukurti. Iš kitos pusės, man visada buvo įdomi kūryba ir kūrybiniai projektai, o video žaidimai, mano nuomone, pati kūrybiškiausia ir labiausiai įtraukianti terpė. Tad su tokiu nusiteikimu ir supratimu dar prieš įstodamas į universitetą žinojau, kad norėčiau kurti žaidimus. O po to ir pasitaikė proga.


Iki šiol su studija kūrėt mobiliuosius žaidimus ir papildytos realybės sprendimus. Kokiais projektais didžiuojatės labiausiai?


Šarūnas: Vienas iš pagrindinių mūsų studijos tikslų yra kurti išskirtinius žaidimus. Tai gali būti tokių technologijų, kaip papildytoji realybė, pritaikymas, netradicinis pasakojimas ar tiesiog išskirtinis vaizdas. Kol kas šį tikslą pasiekti sekasi neblogai, tad didžiuojamės visais savo projektais. Pats įdomiausias turbūt yra „Monster Buster: World Invasion“, kurio pirmąją, eksperimentinę versiją išleidome 2014 metais. Tai žaidėjo lokacija paremtas papildytosios realybės mobilusis žaidimas, kuriame reikia kovoti su monstrais, o juos nugalėjus, rinkti juos į kolekciją. Buvo labai įdomu pamatyti 2016 metais išėjusį analogišką „Pokemon GO“ – tapo akivaizdu, kad mūsų žaidimas yra vienas iš naujo žanro pionierių. „Monster Buster: World Invasion“ tobulinome dar ne vienerius metus, ir nors jis neturėjo savyje tokio didelio prekinio ženklo, buvo labai gerai vertinamas žaidėjų, ir be abejonės juo labai didžiuojamės.

Jūsų naujas žaidimas „Crowns and Pawns“ bus skirtas asmeniniams kompiuteriams. Kas pastūmėjo išmėginti šią rinką?


Žilvinas: Pataisysiu – žaidimas bus skirtas ne tik asmeniniams kompiuteriams, bet ir žaidimų konsolėms. Kodėl taip? Kai pradėjome „Tag of Joy“, kurti ir išleisti mobiliuosius žaidimus buvo lengviau nei tradicinius, skirtus asmeniniams kompiuteriams, bet praėjus keleriems metams – tai pasikeitė. Dabar kai kuriais aspektais kurti mobiliesiems yra net sunkiau.


Iš kitos pusės, norėjome papasakoti istoriją, parodyti gražių vaizdų ir norėjome būti neribojami „free to play“ modelio, tad asmeniniai kompiuteriai puikiai tam tinka.


Kuo jūsų naujas žaidimas išskirtinis?


Šarūnas: „Crowns and Pawns“ patenka į tradicinio „point and click“ žanro apibrėžimą, tad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti gana standartinis. Tačiau, kaip ir bet kuriame savo produkte, įpiname naujovių. Pirmiausia, pats naratyvas: remiamės Lietuvos istorija ir vystome detektyvinį pasakojimą, panašų į „Da Vinčio kodą“. Taip pat klasikiniam žanrui nėra taip įprasta sąlygoti žaidimo eigą pagal žaidėjo pasirinkimus, o mes turime tokią funkciją. Na, ir be viso to, apjungiame pieštinę grafiką su 3D modeliais, siekdami išgauti kuo modernesnį ir patrauklesnį vaizdą.

Teigiate, kad žaidime ryškus Lietuvos pėdsakas? Gal gali papaskoti plačiau, kaip gimė idėja Lietuvą pristatyti žaidimu. Kodėl pasirinkote būtent nuotykių žanrą?


Žilvinas: Mes, gyvendami Lietuvoje, savo krašto istoriją žinome ir dažnai galvojame, kad tai yra nuobodu ir savaime suprantama. Taip nėra. Mūsų krašto istorija - pakankamai mistiška vakarų Europoje ar JAV. O pasakoti apie tai, ką pats išmanai, yra lengviau nei ieškoti kažko kitur. Tai ir paskatino pasiremti Lietuvos istorija. O nuotykių žanras – geriausiai tinka pasakoti nuotykines istorijas.


Šarūnas: Taip pat verta paminėti, kad prieš keletą metų ES programoje „Kūrybiška Europa“ atsirado fondas vaizdo žaidimams, kuris remia Europos kultūra paremtus projektus. Žaidimui „Crowns and Pawns“ pavyko gauti finansavimą iš šio fondo, o vėliau prisidėjo ir Lietuvos kultūros taryba – mūsų pačių investicijas tai stipriai sumažino ir leido mums surizikuoti su tokia tema.


Kas įkvėpė žaidimo veikėjus ir istoriją?


Šarūnas: Be abejo, pagrindinis įkvėpimas buvo tai, kad mes žinome mūsų istoriją ir ja didžiuojamės. Toliau sekė faktų apibendrinimas, fikcijos įpynimas ir apvilkimas pasakojimu su šiuolaikiniais veikėjais. Verta paminėti, kad istorinius faktus sujungti į įtikinamą visumą mums labai padėjo rašytoja ir istorijos ekspertė Gina Viliūnė, o iš jos estafetę perėmė Ignas Veršinskas, kuris sugebėjo turimą bazę paversti įdomiu, įtraukiančiu nuotykiu žaidime.


Ko reikia, kad „Crowns and Pawns“ laikytumėt sėkmingu?


Šarūnas: Didžiausias įvertinimas, žinoma, yra žaidėjų atsiliepimai: jeigu jie patenkinti, jeigu žaidimas jiems suteikė malonumą, tai yra didelė sėkmė – dėl to ir kuriame žaidimus. Be abejo, norėtųsi, kad ir finansiškai jis neštų pelną bei leistų mums tokius projektus vystyti toliau – tai antras labai svarbus sėkmės faktorius.


Jei turėtumėt neribotus išteklius, kokį žaidimą kurtumėt?


Šarūnas: Šiuo metu vis labiau koncentruojamės į naratyvinius žaidimus, nes kurti interaktyvius pasakojimus yra nuostabu. Tad turint neribotus išteklius, manau, irgi kurtume šio žanro žaidimą, galbūt įpintume ir kokio nors kito žanro elementų: žaidimo vaidmenų, vaikščiojimo simuliatoriaus, veiksmo ar kokio nors kito. Juk šiais laikais žanrai stipriai persidengia, todėl labai įdomu išbandyti kažką naujo.


Žilvinas: Aš pritarčiau Šarūnui, jog smagiausia būtų kurti nuotykinį žaidimą, su įpintais kitų žanrų elementais. Pavyzdžiui, mane visada viliojo mintis sukurti žaidimą, kuriame patirtum nuotykį, bet tiek nuotykis, tiek aplinka, tiek dalis istorijos būtų generuojami procedūriškai (programiškai). Tuomet kas kartą įgautum vis šiek tiek kitokią patirtį ir keliautum vis po kitokį pasaulį.


Besiklausydamas brolių supratau, kad toli gražu ne visiems reikia lietuviško „Raganiaus“. Bent jau man pakaktų ir išties kokybiško nuotykių žanro atstovo. Palinkėjau Šarūnui ir Žilvinui sėkmės bei pažadėjau sekti jų progresą. Noriu būti pirmasis nusipirkęs „Crowns and Pawns“ vos tik jis pasirodys žaidimų parduotuvėse. Tiesa, broliai dar nelinkę atskleisti žaidimo išleidimo datos, tad jei susidomėjote, būtinai pasekite jų komandą socialinėse medijose.


bottom of page