top of page

„Pandemic“ - išgelbėkite pasaulį nuo siaučiančios pandemijos



Kas galėjo pagalvoti, kad dar 2008-aisiais išleistas žaidimas „Pandemic“ bus toks aktualus praėjus daugiau nei dešimtmečiui! Ypač plataus žaidėjų pripažinimo ir apdovanojimų pelnęs bendradarbiavimo žaidimas netruko įsitaisyti žaidimų „topų“ viršūnėse bei pelnyti tuntą apdovanojimų. Greitai jis tapo vienu populiariausių bendradarbiavimo žaidimų, o šiandien yra įtraukiamas į modernios klasikos stalo žaidimų sąrašus greta tokių visiems puikiai žinomų grandų kaip „Ticket to Ride“, „Agricola“, „Small World“ ar „Splendor“.


Kas tas „Pandemic“?


Žaidimo metu jūsų – ekspertų – komanda sieks užkirsti kelią plisti virusams, bandydami išvengti jų protrūkių įvairiose pasaulio vietose. Visai teisingai – žaidimo lenta iš tiesų yra pasaulio žemėlapis su sužymėtais miestais, kuriuose virusas ir gresia atsirasti. Jūsų tikslas – suvaldyti pandemiją, kol neįvyko kritinis skaičius protrūkių ir virusai neapėmė viso pasaulio.


Kiekvienas žaidėjas atstovauja tam tikrą specialistų profesiją ir atitinkamai turi ypatingų gebėjimų, pavyzdžiui, medikas kur kas greičiau gydo nuo virusų apsikrėtusius žmones, dispečeris gali lengviau persikelti tarp tolimesnių miestų, mokslininkui kur kas paprasčiau išrasti vakcinas, o karantino specialistas sugeba užkirsti kelią infekcijai plisti savo mieste.


Taigi, kaip vyksta pats žaidimas? Kiekvienas žaidėjas ėjimo metu iš esmės gali padaryti kelis veiksmus – pajudėti iš miesto į miestą, šalinti infekcijas, kurias ant lentos reprezentuoja keturių spalvų kubeliai (mat yra keturių tipų infekcijos), statyti medicinos bazes bei išrasti vakciną, kuomet yra sužaidžiamas reikiamas kiekis tam tikros spalvos kortelių.


Judėdami stengsitės kuo greičiau patekti į rizikos zonas ir pašalinti infekcijos kubelius iš įvairių pasaulio miestų. Deja, lengva nebus, nes infekcijos židinių pasaulyje daugės, o neretai žaidimo partiją lydės beviltiškumo jausmas, nes blaškytis po įvairias pasaulio vietas žaidimo eigoje darysis sudėtingiau ir sudėtingiau.


Vienintelė išeitis ir būdas laimėti žaidimą – išrasti visas keturias vakcinas, kurios leis be vargo susidoroti su infekcijų židiniais bei užkirs kelią infekcijai plisti. Išrasti vakciną nebus lengva – reikės surinkti net penkias reikiamos spalvos korteles ir atsidurti mieste su pastatyta medicinos baze.


Atrodo, nėra taip sunku? Deja – žaidimo ėjimų skaičius ribotas, o ir aplinkybės dažnai verčia ne tik rinkti reikiamas korteles, bet ir gesinti gaisrus nuolat plintant infekcijoms, tad dažnai jausitės lyg kovodami su laiku, o žaidimui persiritus į antrąją pusę, teks strimgalviais stengtis sukurti vakcinas.


Infekcijų plitimo mechanika paprasta, tačiau puikiai veikianti – tiesiog traukiate reikiamą kiekį kortelių su miestų pavadinimais ir padedate atitinkamos spalvos kubelius tuose miestuose. Padėję tris kubelius viename mieste rizikuojate protrūkiu, na o jei reikės padėti ketvirtąjį, infekcija išplis į kaimyninius miestus.



„Pandemic“ sėkmė


Kuo žaidimas apie infekcijų valdymą daugiau nei dešimtmetį žavi žaidėjus? Visų pirma, tai puikiai subalansuotas taktinis žaidimas, kur medikų komanda turi veikti kaip puikiai suteptas mechanizmas, kad turėtų šansą laimėti. Tas bendro tikslo ir jo siekimo jausmas – vienas smagiausių žaidimo elementų. Be abejo, bendradarbiavimo žaidimų šiuo metu yra daugybė, tačiau „Pandemic“ sugeba išlaikyti lyderio pozicijas ir neretai tampa pirmuoju pradedančiųjų žaidėjų įsigytu bendradarbiavimo žaidimu.


Manau, jog jis puikiai derina iššūkio sudėtingumą ir galimybę laimėti, todėl neretai žaidėjai neapsiriboja viena partija ir iš karto imasi žaisti dar kartą. Labai retu atveju pavyksta laimėti iš pirmo karto, tačiau įveikus šį piktą žaidimą, apima smagus pergalės jausmas.


„Pandemic Legacy“ – tarsi intriguojantis serialas


Žaidimas „Pandemic“ ypatingas ir tuo, kad vienas pirmųjų pasimatavo „legacy“ žaidimo kostiumą. Jo autorius Matt Leacock kartu su legendiniu žaidimų kūrėju Rob Daviau 2015 metais sukūrė jo versiją „Pandemic Legacy: Season 1“, nurovusią stogą visai žaidėjų bendruomenei. „Pandemic Legacy“ tapo istoriją vystančiu žaidimu ir ilgam įsitvirtino pirmojoje „Board Game Geek“ reitingo pozicijoje.


Na, o „legacy“ tipo žaidimai tapo naujuoju mados klyksmu stalo žaidimų padangėje ir po „Pandemic Legacy“ sėkmės tokių žaidimų pasipylė kaip iš gausybės rago. „Legacy“ tipo žaidimai fanus viliojo unikaliomis patirtimis, mat kiekviena žaidimo partija vis kitokia, tarsi nauja filmo serija, kur žaidėjų sprendimai, pasirinkimai ir sėkmė lemia tolesnę žaidimo eigą.


Apie tokius žaidimus sunku rašyti, bandant neišduoti juose slypinčios paslapties, netikėtų siužeto posūkių ir istorijos. „Pandemic Legacy: Season 1“ netikėtumų tikrai netrūks. O sužaidus visas 12 – 24 partijas ir norint daugiau, galima imtis „Pandemic Legacy: Season 2“. Neblėstanti sėkmė paruošė dirvą ir šiemet išleidžiamam „Pandemic Legacy: Season 0“, kuris nukels žaidėjus į visų „Pandemikų“ priešistorę.


Nesibaigianti „Pandemic“ serija


„Pandemic“ sėkmė ir autoriaus Matt Leacock produktyvumas metų metus maitina nepasotinamų fanų apetitą naujomis žaidimo versijomis – praktiškai kasmet dienos šviesą išvysta „Pandemic“ serijos naujiena. Kaip ir „Ticket to Ride“ žemėlapiai, „Pandemic“ žaidėjus gali nukelti į Iberijos pusiasalį, Romą, Nyderlandus, Šiaurės Ameriką. O jei jus žavi H. P. Lovecraft‘o mitinis pasaulis, išbandykite „Pandemic: Reign of Cthulhu“.



bottom of page