top of page

Interviu su „ONE OF THOSE DAYS“

Rudenėjant Lietuvoje, „Comic Con Baltics“ renginyje, apsilankė visame pasaulyje populiarūs internetinių komiksų kūrėjai Yahuda & Maya Devir. Jų kuriamą komiksų seriją „One of those days“ pasaulis netruko pamilti iš karto po to, kai autorių kūrybą pristatė lietuvių kuriamas pramogų portalas „Bored Panda“. Intymiausiais asmeninio gyvenimo momentais spalvinguose komiksuose besidalinanti porelė šiandien turi daugiau nei 6 milijonus sekėjų internete, tačiau labiau už bet kokį „like & share“ kiekį vertina asmeninį santykį su savo auditorija. „Protagonisto“ komanda nepraleido progos pakalbinti šių unikalių kūrėjų apie smagiausius jų darbo užkulisius bei pirmuosius įspūdžius iš... lietuviškos virtuvės. Idėja kurti komiksus jūsų galvose pirmą kartą užgimė…


Yehuda: ...2016 metais! O viešai savo darbus išleidome dar vėliau - 2017 m. Šioje srityje mes dar visiški kūdikiai (juokiasi). Jaučiame, kad vis dar mokomės, kaip tai daryti. Kokia jūsų istorija su Lietuvoje įsikūrusiais „Bored Panda“?


Maya: Pačioje kūrybos pradžioje mes paviešinome keletą komiksų Yahuda „Instagram“ paskyroje, ir viena iliustracija netrukus ėmė plisti po visą internetą. Mes nė negalvojome, kad vienas piešinys gali taip toli nukeliauti! Išpopuliarėjo jis, rodos, puslapyje „9GAG“, kur žmonės tiesiog nukirpdavo mūsų pavardes ir įkeldavo šį kūrinį kaip savo. Niekas mūsų tuo metu dar nežinojo, tad mes niekaip negalėdavome to sustabdyti. Vieną dieną keletą mūsų piešinių atrinko ir paviešinti nusprendė internetinis pramogų portalas „Bored Panda“. Jie parašė trumpą straipsnį ir pasidalino maždaug dešimčia mūsų piešinių, tačiau skirtingai nei „laisvasis internetas“, jie taip pat pristatė ir mus, kaip autorius. Per dvi savaites nuo šio straipsnio „Instagram“ paskyra su mūsų kūriniais sulaukė daugiau nei pusės milijono sekėjų, kurių skaičius ir toliau tik kyla. Taigi, „Bored Panda“ pasidalino mūsų kūryba su visu pasauliu, o tuomet ir prasidėjo mūsų kelias į šlovę! (juokiasi)


Yehuda: Mes buvome neįtikėtinai nustebinti, kai sužinojome, kad „Bored Panda“ yra būtent lietuvių kuriamas projektas čia, Lietuvoje. Tai tik dar labiau paskatino atvykti į „Comic Con Baltics“!


Jūsų komiksai yra kuriami remiantis išskirtinai tik realiomis jūsų pačių patirtimis. Nejaugi per trejus metus nesukūrėte nė vieno „pagražinto“ komikso, idant išlaikytumėte auditorijos susižavėjimą?


Yehuda: Tikrai ne! Tokie dalykai, kuriuos mes piešiame, gali įvykti tik tikrame gyvenime. Tai sužinoję žmonės dažnai sako, jog mes gyvename išties labai laimingą gyvenimą, tačiau jei atkreiptumėte dėmesį (mosteli pirštu į keletą komiksų pavyzdžių) dauguma mūsų komiksuose užfiksuotų istorijų nėra jau tokios visiškai pozityvios. Na, mes stengiamės pasijuokti ir iš tų „nelaimingų“ akimirkų.


Kurdami komiksus apie savo asmeninį gyvenimą jūs kuriate daug asmeniškesnį ryšį ir su savo auditorija. Ar tai atneša daugiau pliusų, ar nemalonių akimirkų, kai kas antras žmogus gatvėje gali jaustis pažįstantis jus it draugus?


Maya: Aš iš tiesų jaučiuosi turinti labai daug draugų…


Yehuda: Iš pradžių man būdavo labai keista, kai einant gatve kas nors sušukdavo „Ei, mano žmona daro tą patį!“ (juokiasi). O kai Maya tapo nėščia, žmonės imdavo iš tolo šaukti, sveikinti besilaukiant.


Maya: Tuo metu net nesimatė, kad turiu nėščiosios pilvuką, buvau visiškai pasimetusi dėl tokios aplinkinių reakcijos. Imdavau galvoti „Nejaugi aš atrodau stora?“ (juokiasi)

Yahuda: Kiek vėliau mes ėmėme suprasti, jog visi tie žmonės – tai mūsų kūrybos gerbėjai. Džiugu, kad didžioji dalis mūsų sekėjų nėra tie, kurie pribėgtų nusifotografuoti tik todėl, kad kažkada matė mus ant savo „Instagram“ sienos. Dauguma jų prieina pasidalinti savo džiaugsmu dėl to, kas vyksta mūsų – o ir jų – gyvenime, perteikiamame komiksų istorijose. Šis santykis mums suteikia daug daugiau džiaugsmo, nei bet kokie kiekiai „like“ ar „share“ paspaudimų.


Kiek laiko praėjo nuo jūsų išpopuliarėjimo, kol nusprendėte parodyti savo tikruosius veidus?

Maya: Yehuda turėjo keletą savo nuotraukų „Instagram“ paskyroje, o aš nebuvau labai aktyvi socialiniuose tinkluose. Savo veidą pirmąjį kartą parodžiau praėjus bene pusmečiui po to, kai mūsų auditorija susipažino su mumis, kaip komiksų personažais. Nesinorėjo nuvilti skaitytojų, jei netyčia jų lūkesčiai neatitiktų realybės (juokiasi).


Yehuda: Pačiame pirmajame „Comic-Con“ renginyje, kuriame lankėmės, man iš tikrųjų teko sulaukti įvairių komentarų. Žmonės komentavo „Ak, Maya, kokia jūs graži, atrodote lyg nusileidusi tiesiai iš komikso“ ir „Yehuda, jūs, na... Atrodote toks stiprus ir raumeningas savo komiksuose, o čia... “ (juokiasi).


Maya: Tai, kaip mes atrodome tikrame gyvenime, nedaro didelės įtakos mūsų komiksams. Tai – lyg mūsų asmeninis „Photoshop“, kurio pagalba galime tapti kokiais tik norime personažais. Koncentruojamės į savo santykius, jausmus, emocijas, nesistengdami specialiai kopijuoti realių išvaizdos detalių. Svarbiausia, kad žmonės galėtų susitapatinti su tuo, ką jie mato.


Sklinda gandai, kad Yehuda yra pagrindinis „piešėjas“ šioje komiksų serijoje, o Maya atlieka kažkokias kitas magiškas pareigas kūrybiniame procese. Kaip yra iš tiesų?


Maya: Na, jis visuomet sako, kad aš esu „smegenys“, tačiau tai – netiesa. Jums reikėtų gyvai pamatyti, kaip atrodo mūsų kūrybinis procesas, kurį iš tiesų labai sunku nupasakoti keliais žodžiais.


Tiesą sakant, viename interviu Yehuda yra pasakęs, jog jis yra atsakingas už piešimą, o jūs, Maya, esate visa ko mūza, grožis, meilė ir ugnis, o jam belieka visą šį tobulumą perkelti ant popieriaus.


Maya: (atsisukusi į Yahuda) Tu taip sakei? Kaip miela!


Yehuda: Taip! O mūsų kūrybinis procesas vyksta 100% bendrai. Kompozicija, idėja, akimirkos parinkimas, pirmieji motyvai popieriuje – visa tai kuriame kartu. Aš esu atsakingas už galutinį piešimo procesą, tačiau ir šį galiausiai vertiname bei taisome kartu.


Maya: Visa tai labai panašu į filmo kūrimą. Mes dirbame su aktoriais popieriuje, tačiau tam, kad jie „vaidintų“, pirmiausia situacija turi įvykti realiame gyvenime. Numatę situaciją komiksui, stengiamės atkurti kiek įmanoma daugiau detalių to, kas įvyko realybėje. Kartais mes net fotografuojame savo veidus, specifines pozas tam, kad galėtume kitu kampu atkurti kuo autentiškesnį tos akimirkos atvaizdavimą, kuo tikroviškesnę emociją. Visa tai nuo pradžių iki galo darome kartu, tačiau būtent šios (paima Yahuda rankas) auksinės rankos nupiešia finalinį rezultatą.


Na, o kokį įspūdį jums paliko apsilankymas Lietuvoje?


Maya: Tai mūsų pirmasis apsilankymas Lietuvoje, pirmasis „Comic Con Baltics“. Kas mane tikrai nustebino, tai žmonių bendravimas, natūraliai šiltas ir draugiškas, kokio taip dažnai nesutiksi.


Yehuda: Ir ne tik bendravimas – jūs visi tokie gražūs! Turiu omeny, ką jūs valgote, kad išaugate tokie patrauklūs? Žinau, kad tai tikrai ne tie „zepedilinai“ ar kaip jie ten vadinasi…


„Cepelinai“? Maya: Būtent tie! Kas jų viduje, kad jūs visi atrodote kaip modeliai? Čia straipsnio autorė pravedė nedidelę paskaitėlę apie tai, kaip ir iš ko gaminami tradiciniai lietuviški cepelinai. Yehuda ir Maya liko švelniai šokiruoti ir prisiekė visam gyvenimui prisiminsiantys, kad atvykę į Lietuvą valgė „per kojinę“ gamintų patiekalų.

Maya: Kaip bebūtų, mes nesitikėjome, kad čia atvykę patirsime tiek daug gero. Niekaip nepatikėtume, kad tai tik tretieji jūsų renginio metai! Visko taip daug, viskas taip įdomu, sutikome daugybę nuostabių žmonių. Išties, turbūt tai ir įvardinčiau kaip geriausią apsilankymo Lietuvoje dalį – žmonės čia neįtikėtinai šilti, nemaniau, kad sutiksime šitiek fanų.


Lietuvoje jūsų visuomet lauks neišsemiama gerbėjų jūra – jūsų komiksai čia vieni mėgstamiausių! Dėkojame už tokį nuoširdų pokalbį.


bottom of page