top of page

Grafinė literatūra: nuo ko pradėti?

Ruduo - pats tinkamiausias metas susisukti kamputyje su puodeliu karštos kakavos ir atsiversti knygą, tapsiančią keliu į naująjį fantastikos pasaulį. Net jei iki šiol ir neturėjote progos pasimėgauti grafine literatūra, šiandien mes dalinamės keletu Protagonisto rekomendacijų, pritiksiančių kiekvieno (ypač siekiančio susipažinti su įvairiais žanrais ir formomis) skoniui. Šį rudenį rezervuokite geriausiems skaitiniams nuo pasaulinės klasikos iki lietuviškų gėrybių!


„MAUS“ (aut. Art Spiegelman) Šią grafinę novelę aukščiausiais balais vertina visas skaitančiųjų pasaulis: nuo 1980 iki 1991 metų besitęsusi ir galiausiai į grafinę novelę suformuota komiksų istorija pasakoja autoriaus tėvo, Holokaustą išgyvenusio Lenkijos žydo, istoriją. Per nepagražintus tėvo ir sūnaus santykius bei išradingą gyvūninę grafiką atskleidžiama biografinė istorija sulaukė geriausių kritikų vertinimų bei apdovanojimų, ir iki šiol yra laikoma vienu iš pavyzdinių grafinės literatūros kūrinių, griaunančių mitą, jog komiksai tėra pramoginė literatūra. Garantuojame, tikrai nesigailėsite šiai knygai atradę vietos ir savo asmeninėje kolekcijoje!


„Persepolis“ (aut. Marjane Satrapi)


Dar viena rimtąją literatūrą atstovaujanti grafinė novelė „Persepolis“ dėl savo minimalistiškos formos bei koncentruoto, socialinę problematiką užčiuopiančio turinio dermės komiksų medijos kritikams smogia ne ką silpniau nei prieš tai aptartoji „Maus“. Irane gimusios Marjane Satrapi autobiografiniais faktais paremta istorija pirmą kartą pasaulį išvydo 2000 m. Prancūzijoje ir vos pasirodžiusi pelnė daugybę solidžių apdovanojimų. Socialiniu komentaru apie didžiąją politiką bei stipriu argumentu žmogaus bei moterų teisių diskusijose tapes „Persepolis“ šiandien yra rekomenduojamas kiekvienam, siekiančiam susipažinti su grafinės literatūros gyliu bei galimybėmis.


„Watchmen“ (aut. Alan Moore, Dave Gibbons)


Ši, viena įtakingiausiųjų pripažinta, grafinė novelė dažnam tampa pirmuoju susitikimu su superherojų komiksais. Sukurdami šią istoriją Alan Moore ir Dave Gibbons pakeitė ne tik komiksų istorijos eigą, bet ir tai, kaip populiarioji kultūra supranta superherojų žanrą. Iki pat šios dienos „Watchmen“ yra itin teigiamai vertinama už savo psichologinį gylį bei realizmą, literatūrinę bei grafinę kokybę, įtaką populiariajai kultūrai. Ypatingai rekomenduojame perskaityti šventai įsitikinusiems, jog superherojai - tai tik stogais šokinėjantys keistuoliai su ryškiaspalvėmis trumpikėmis.


„The Sandman“ (aut. Neil Gaiman)


„Komiksu intelektualams” jau nuo pirmųjų išleidimo dienų tituluojama „Sandman“ serija išties skiriasi nuo to, ką mums siūlo tradiciniai populiariosios kultūros leidiniai. Dažnai po modernizuoto „dark fantasy“ žanro etikete pakliūnanti serija pasakoja Sapno (The Dream of Endless) istoriją ir nukelia savo skaitytoją į unikalų fantastikos pasaulį. Jei jums patrauklios metafizinės būtybės, filosofiniai klausimai bei įvairūs siaubo elementai – šis komiksas kaip tik jums!


„Y: The Last Man“ (aut. Brian Vaughan ir Pia Guerra)


Išgalvotame post-apokaliptiniame pasaulyje staiga miršta kiekvienas, savyje nešiojantis Y chromosomą. Kiekvienas, išskyrus pagrindinį knygos veikėją ir jo augintinį – vyriškos lyties beždžionėlę. Dabar jam belieka išsiaiškinti, kas gi atsitiko ir kaip išgyventi pasaulyje, kuriame neliko nė vieno vyriškosios lyties atstovo. Skamba kaip geras fantastinio filmo siužetas? Pažadame, ši grafinė novelė paliks ne prastesnį įspūdį!


Lietuviška grafinė literatūra

„Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“ (aut. Miglė Anušauskaitė)


Bene ryškiausiai sužibėjęs pastarųjų keletos metų kūrinys lietuviškosios grafinės literatūros padangėje pasakoja semiotiko Algirdo Juliaus Greimo istoriją. Itin smagus ir žaismingas grafinis pasakojimas ne tik supažindina su toli gražu ne kiekvienam pažįstama pasaulinio garso mokslininko asmenybe, bet ir suprantamai pristato semiotikos pagrindus bei kaip reikiant prikausto savo šmaikščiu ir lietuviškumo nestokojančiu stiliumi. Rekomenduojame aukso viduriuko tarp mokslo ir pramogos ieškantiems bei lietuviškumo išsiilgusiems skaitytojams.


„Daugiabutis“ (Aut. Gerda Jord)


Tik šių metų rugpjūtį pasirodęs ir dar šviežiais dažais kvepiantis grafinis romanas „Daugiabutis“ – tai jau trečioji Gerdos Jord komiksų knyga suaugusiems, įkvėpta dešimties metų patirties nuomojantis būstus skirtinguose Vilniaus daugiabučiuose. Komikse juodasis humoras atgaivina miegamųjų rajonų vietos dvasią ir padeda naujai pažvelgti į daugiabučių istoriją, mitologiją, sovietinės architektūros stagnaciją bei kaitą laike, dabartinį didmiesčių nekilnojamojo turto rinkos burbulą. Artima ir suprantama bene kiekvienam Lietuvos miestų gyventojui! The Magicians: Alice‘s story“ (aut. Lev Grossman, Lilah Sturges, Pius Bak)


Tęsiant lietuviškos grafinės literatūros temą privalu paminėti ir tuos, kurie savo talentus skleidžia ir užsienio rinkoje: šių metų liepos mėnesį pasaulį išvydo pirmoji „The Magicians“ visatos įvykius atpasakojanti grafinė novelė, kurios dailininku tapo kaunietis Pijus Bakšys (Pius Bak). Jau dešimtmetį populiarumo neprarandanti istorija nenuvilia ir grafinės literatūros pasaulyje, o prisijungti prie magiškosios kelionės nesunkiai gali tiek ilgamečiai „The Magicians“ gerbėjai, tiek visiški naujokai. Šią knygą ypatingai rekomenduojame tiems, kurie užaugo su Hario Poterio istorijomis ir šiandien į magijos pasaulį nori pažvelgti suaugusiojo akimis.


Periodiniai leidiniai ir pavieniai komiksai apie superherojus


Norite geriau pažinti jus sudominusį superherojų, tačiau nežinote, nuo kurio komikso pradėti savo kelionę? Išties, atrasti tinkamą pradžią chaotiškame periodinių komiksų pasaulyje gali būti šiek tiek sudėtinga. Mes rekomenduojame nebūti kukliems ir drąsiai kreiptis patarimo į artimiausią komiksų pardavimo vietą Lietuvoje. Ypatingai skatiname tuos, kuriuos domina populiariojo Tamsos Riterio – Betmeno – istorijos. Šiemet savo aštuoniasdešimtąjį jubiliejų švenčiantis personažas naujausius gerbėjus pasitinka su įvairiais komiksų rinkiniais ir didžiuliu istorinių arkų pasirinkimu.


Linkime malonios kelionės grafinės literatūros keliais!

bottom of page