top of page

Detektyvas ant žaidimų stalo

Elementaru, Vatsonai! Jeigu nori tapti Šerloku Holmsu, Erkiuliu Puaro ar vienu iš CSI tyrėjų, tereikia atsidaryti stalo žaidimo dėžę ir leistis į jaudinantį detektyvinį nuotykį. Paslaptingi įvykiai, nepailstamos nusikaltėlių paieškos ir saldus pergalės jausmas, suvedus daugybę padrikų galų į vieną paaiškinamą istoriją – pagrindinė tokių stalo žaidimų varomoji jėga. Pastaruoju metu jų kuriama vis daugiau, o gerbėjų gretos auga geometrine progresija. Jeigu domitės detektyvais ir patys norite sudalyvauti detektyviniame nuotykyje, išbandykite šiuos žaidimus!


Viskas prasidėjo nuo Šerloko Holmso


Visų modernių stalo žaidimų – detektyvų pirmtakas – „Sherlock Holmes Consulting Detective“ buvo išleistas dar 1981 metais! Nuostabiausia, jog žaidimas leidžiamas iki šiol ir žaidžiamas visai neatrodo lyg atgyvena (pabandykite pažaisti kokį kitą beveik 40-ties metų žaidimą ir pamatysite, ką reiškia moraliai pasenti). Anuomet šis žaidimas būdavo apibūdinamas kaip nestandartinis, nes čia nėra žaidimų lentos, nėra kortų, nėra vaikštukų, žetonėlių, kauliukų ar kitų įprastų žaidimų elementų. Viskas, ką rasite dėžėje – Londono žemėlapis, koordinačių knyga bei dešimt bylų, kurias narplios ne kas kitas, o jūs – nenuilstantys Šerloko Holmso padėjėjai.


Kaipgi žaisti tokį „nestandartinį“ žaidimą? Kiekvieno ėjimo metu stengsitės surinkti kuo daugiau naudingos informacijos, nes kuo greičiau įminsite mįslę, tuo daugiau balų pelnysite. Šiame žaidime visi žaidėjai žaidžia kartu, tad jausitės lyg detektyvų komanda, Londono gatvėmis besivaikanti šaltakraujus žudikus. Nusprendę nuvykti į tam tikrą vietą arba pas tam tikrą personažą, susirasite reikiamas koordinates, o pagal jas – reikiamą skyrių bylos knygoje. Pakamantinėję pasirinktą asmenį, kitaip tariant, perskaitę nurodytas pastraipas, tarsitės, išsakysite savo įvykių versijas bei siūlysite, kokius objektus ar subjektus vertėtų aplankyti toliau. Pabaigoje jums teks garbė tarti paskutinį žodį ir durti pirštu į žudiką.


Šiais laikais tokio tipo dedukciniai žaidimai nebestebina, mat per metus pasirodo net keletas Konan Doilio plunksnos vertų žaidimų – detektyvų. Smagiausias juos žaidžiant – „eurekos“ momentas, kai po įnirtingo galvosūkio ir, atrodo, beviltiškų pastangų aplanko nušvitimas ir visi taškai susidėlioja į vietas.


Ilgainiui „Sherlock Holmes Consulting Detective“ rado tiek daug gerbėjų, jog leidėjai į dienos šviesą išleido dar dvi žaidimo dalis – „Jack the Ripper and West End Adventures“ bei „Carlton House and Queen‘s Park“. Džeko Skerdiko bylos sukels šiurpuliukus, nes žaidimo pasakojimai pagrįsti tikrais faktais, o nusikaltimų scenų aprašymai – ypač detalūs ir tikroviški.


Nepatinka bendradarbiauti? Ne bėda!


Dar vienas žaidimas, nukelsiantis jus į Beiker gatvę 221B – „Watson and Holmes“. Panašiai kaip ir prieš tai aprašytame „Sherlock Holmes Consulting Detective“ žaidime, kiekvieną ėjimą jūs lankysitės vis kitoje lokacijoje bei sužinosite po naują informacijos nuotrupą. Tačiau skirtingai nei ten – čia jūs būsite ne detektyvų komanda, o detektyvai varžovai. Laimės pirmasis teisingai atsakęs į bylos klausimus.


Perskaitę įžangą, ant stalo išdėliosite korteles su įvairiomis susijusiomis vietomis. Jas lankydami slapčia skaitysite, kokia informacija jūsų pasirinktoje vietoje slepiasi. Agresyviau ir konkurencingiau žaisti mėgstantiems detektyvams patiks tai, jog priešininkams galima šiek tiek pakenkti. Pavyzdžiui, suradus ypač svarbios informacijos, galite „iškviesti policiją“ ir ši vieta taps užkardyta. Jūsų priešininkams teks papildomai paplušėti, kad sužinotų, kas tokio naudingo ir svarbaus ten slepiasi.


Taigi, žaidimas „Watson and Holmes“ – tarsi „Sherlock Holmes Consulting Detective“ versija bendradarbiavimo žaidimų nemėgstantiems žaidėjams.


Šių laikų Šerlokams


Visai neseniai pasirodęs žaidimas „The Sherlock Files“ su pačiu Šerloku turi bendro tik tiek, kad yra detektyvas. Žaidimo dėžėje rasite tris bylas, kurių veiksmas vyksta šiais laikais, o visa informacija perkelta ant kortelių, tad iš esmės – visą žaidimą sudaro trys kortų kaladės.


Nors tai bendradarbiavimo žaidimas, žaidėjai negali dalintis informacija, kokias kortas turi rankose, bei privalo nuspręsti kurias jų verta sužaisti, o kurias galima ramiai išmesti, taip pasidalinant infrmacija su bendražygiais detektyvais. Deja, „ramu“ čia nebūna, nes nuolat kamuoja jausmas, kad ši informacija gali praversti ateityje. Būtent ši įkalčių prioritetizavimo mechanika žaidimą daro įdomų ir kitokį nei jo giminaičiai.


Detektyvas H. P. Lovecrafto pasaulyje


Žaidimo „Mythos Tales“ detektyvas jus perkels į vieną populiariausių stalo žaidimų pasaulių – H. P. Lovecrafto mitus. Žaidimo mechanikos beveik niekuo nesiskiria nuo minėtojo „Sherlock Holmes Consulting Detective“, tačiau visas veiksmas vyksta paslaptingajame Arkhame, išgalvotame Masačiusetso valstijos miestelyje, kur dedasi keisti ir sunkiai paaiškinami dalykai.


Dažniausiai kopijai retai kada pavyksta pranokti pirmtaką, tačiau buvau nustebinta, kaip puikiai sukonstruotos šio žaidimo istorijos. Nors nusikaltimus čia lemia nežemiškos ir tamsios jėgos – raganos, vilkolakiai, kultistai, ar kiti „ktuliški“ padarai sunkiai ištariamais vardais, istorijos tokios įtikinamos, kad viskas jose atrodo prasminga ir visai įmanoma. Tad, jeigu jus žavi detektyvai ir Ktulu tema, rekomenduoju išbandyti „Mythos Tales“.

Detektyvas su virtualios realybės prieskoniu


Po sėkmingos „Kickstarter“ kampanijos išleistas žaidimas „Chronicles of Crime“ detektyvinius žaidimus pakėlė į naują lygmenį. Tai žaidimas, kurį sudaro daugybė kortelių su QR kodais – lokacijomis, veikėjais (įtariamaisiais ir liudininkais), įkalčiais ir nuorodomis, bei mobilioji programėlė. Būtent ji yra žaidimo ašis, nuostabiai apjungianti viską, kas vyksta ant lentos bei virtualioje realybėje. Virtualioje – tiesiogine prasme, nes nuvykę į nusikaltimo vietą galėsite ją apžiūrėti prie savo išmaniojo telefono pridėję specialius akinius, kurie parduodami kaip žaidimo papildymas.


Sukurti jau trys žaidimo pasauliai, paskaninti specifinėmis taisyklėmis ir mechanikomis. Pagrindinis žaidimas „London‘s Forensic“ nukels jus į šių laikų Londoną, kur teks susidurti su pačiomis netikėčiausiomis istorijomis. Kai kurios jų primena detektyvinių filmų leitmotyvus, o kai kurios tokios unikalios, jog sužaidus „wow“ jausmas lydi dar kurį laiką.


Papildymo „Noir“ veiksmas vyks retro Holivude, kur būsite privatus detektyvas ir reikalų turėsite su aikštingomis aktorėmis, nuožmiais mafijos veikėjais ar avantiūristais. Įdomu tai, jog tam tikrose situacijose galėsite atlikti ir specialius veiksmus – įsilaužti, sekti, papirkti ar panaudoti jėgą. Tai scenarijams suteikia dar daugiau dinamikos ir įdomių pasirinkimų.


Trečiojo, „Welcome to Redview“, pasaulio veiksmas vyksta 9-ajame dešimtmetyje ir savo atmosfera primena garsųjį serialą „Stranger Things“. Čia jūs tapsite paauglių draugijos nariais ir seksite pačių keisčiausių įvykių dalyvių pėdomis. Šiame papildyme įvedamas ir RPG žaidimų motyvas, nes karts nuo karto tenka testuoti tam tikrus įgūdžius, norint gauti reikalingos informacijos.


Detektyvams „profesionalams“


„Detective: A Modern Crime Board Game“ turbūt yra sudėtingiausias iš mano išvardintų žaidimų ir vos išvydęs pasaulio šviesą tapo tikra industrijos sensacija. Gan greitai ir be vargo šis kūrinys rinkosi tokius titulus, kaip geriausias, tematiškiausias, inovatyviausias metų žaidimas. Žaidimo kūrėjai pasiskolino laiko išbandytas „Sherlock Holmes Consulting Detective“ mechanikas ir jas papildė taisyklėmis, žaidimui suteikiančiomis dar daugiau imersijos.


Čia jums teks nuolat balansuoti ir valdyti ne tik informacijos, bet ir laiko resursus. Nors ir galėsite rinktis „dirbti“ viršvalandžius, šis pasirinkimas gali skaudžiai kainuoti - juk nuovargio iškankintas detektyvas dirba neefektyviai.


Žaidime informacija sudėta į korteles, tačiau jos bus ne vienintelis informacijos šaltinis. Su savimi teks turėti ir kompiuterį, nes naudingų žinių gausite ir iš specialiai šiam žaidimui sukurtos duomenų bazės. Be to, teks „googlinti“ ir ieškoti informacijos internete, nes nusikaltimai bus susiję ir su tikrais įvykiais, kurie gali tapti kertiniais tiesos paieškoje.


bottom of page