top of page

„LT Game Jam“ - naujas žaidimas per 48 valandas

Kasmet, vieną šaltą sausio savaitgalį, įvairiausių žaidimų entuziastai susiburia vienoje vietoje. Čia jie kartu praleidžia dvi paras, kurių metų juos vienija vienas tikslas – sukurti žaidimą! Ši smagi tradicija pasaulyje geriau žinoma kaip Game Jam – žaidimų kūrimo maratonas.


Game Jam‘as – tai renginys, skirtas visiems žaidimų entuziastams – čia sutiksi ne tik programuotojus, dailininkus ar garsistus, bet prie vieno stalo gali susėsti ir su žurnalistu ar psichologu. Renginio tikslas – per 48 valandas sukurti žaidimą. Projektai tikrai nėra limituoti tik vaizdo žaidimams. Ypač smagu žiūrėti į vietoje gimstančius naujus stalo žaidimus – renginyje galima rasti ne vieną darbščiųjų rankų būrelio kampelį.


Kas vyksta per tas 48 valandas? Visų pirma, renginio pradžioje paskelbiama renginio tema – ji yra bendra visiems pasaulio Game Jam‘ams. Tuomet laikas proto šturmui – su savo draugais ar naujai suformuota komanda laikas galvoti, kokį žaidimą būtų galima sukurti čia ir dabar, vos per dvi paras. Po poros bemiegių naktų, smagių pokalbių ir skanių picų, galiausiai ateina laikas pristatyti savo sukurtą produktą bei pasimėgauti kitų žaidimais. Čia nėra nugalėtojų – pagrindinis renginio tikslas yra bendradarbiavimas!


Žaidimų kūrimo maratono istorija prasidėjo dar 2001-aisiais metais, kai keliems amerikiečiams kilo idėja – sukurti žaidimą per trumpą laiką naudojantis minimaliomis techninėmis priemonėmis. Taip 2002-aisiais metais įvyko pirmasis pasaulyje tokio tipo maratonas, vadintas „Indie Game Jam“. Per keturias paras 14 programuotojų ir dizainerių sukūrė 12 naujų žaidimų. Ši „Indie Game Jam“ tradicija buvo pakartota dar trejus metus.


Na, o mes, lietuviai, žengėme tiesiai amerikiečiams iš paskos. Keletas tuometinių vaizdo žaidimų kūrimo entuziastų Lietuvoje, išgirdę apie amerikiečių rengtą „Indie Game Jam“ nusprendė, jog ir jie gali surengti tokį renginį. Vieni pagrindinių pirmojo Lietuvoje žaidimų kūrimo maratono organizatorių – Aras Pranckevičius bei Renaldas Zioma – mielai pasidalino savo prisiminimais.


Pirmasis lietuviškas Game Jam’as įvyko 2002-aisiais metais Kaune ir tapo antruoju pasaulyje tokio tipo renginiu. Tuomet dar ne kiekvienas turėjo nešiojamą kompiuterį, neegzistavo žaidimų kūrimo varikliai kaip „Unity“ ar „Unreal Engine 4“, o organizatoriai neturėjo socialinių tinklų, kurie šiandien yra puiki platforma tokių renginių komunikacijai ir reklamai. Tad suorganizuoti Game Jam’ą buvo tikras iššūkis.


Renaldas: „Mums patiko amerikiečių „Indie Game Jam“ idėja, tad stengėmės tiesiog sukurti

tokį pat renginį. Tada tai buvo techninis iššūkis – sukurti žaidimą su minimaliais resursais. Nebuvo tam tikros temos, kuria remdamiesi kurtume žaidimus. Viskas rėmėsi į mūsų turimą kodą.“


Aras: „Visi organizatoriai tuomet dirbo vienoje įmonėje, kurios patalpose ir nusprendėme rengti renginį. Keletas kompiuterių buvo ofise, tačiau tikrai nepakankamai. Turbūt geriausiai iš tuomet ir pamenu kaip iš draugo namų per Laisvės alėją dviese tempėme sunkų kompiuterio ekraną.“


Žaidimo variklio nebuvimo problema taip pat buvo išspręsta – pasiruošimas renginiui vyko beveik 4 mėnesius, kurių metu organizatoriai patys kūrė variklį, kurį vėliau naudojo Game Jam’o dalyviai.


Aras: „Reklamos tikrai nedarėme, nebuvo ir galimybių, o ir vietos renginio vietoje nebuvo daug – galėjome sutalptinti tik apie 15 žmonių. Tai pažįstami programuotojai ir dalyvavo. Antraisiais metais jau turėjome kelis dailininkus, tačiau pirmaisiais metais viską darėme patys.“


Lietuviškasis „Indie Game Jam“ sėkmingai įvyko ir antrąjį kartą, 2003-iaisiais metais, tačiau čia renginio tęstinumas ir baigėsi. Laimei, neilgam. Jau 2009-aisiais metais Lietuvoje įvyko pirmasis „LT Game Jam“. Tačiau prieš tai trumpam grįžkime į pasaulinio Game Jam’o istoriją. Kaip susiformavo dabartinio žaidimų kūrimo maratono tradicija?


Minėtasis amerikiečių „Indie Game Jam“ taip pat netruko ilgai – renginys organizuotas keturis metus iš eilės išblėso. Sekantys estafetę perėmė danai – 2006-aisiais metais įvyko pirmasis „Nordic Game Jam“ renginys, kuris ir įkvėpė „Global Game Jam“ atsiradimą. Tarptautinė žaidimų kūrėjų asociacija pasiūlė išplėsti „Nordic Game Jam“ tradiciją visame pasaulyje ir būtent jų pavyzdžiu surengė pirmąjį pasaulinį žaidimų kūrimo maratoną.


Renaldas: „Keletą mėnesių prieš įvykstant pirmajam pasauliniam Game Jam’ui su mumis susisiekė jo organizatoriai. Jie žinojo apie pirmajį mūsų organizuotą žaidimų kūrimo maratoną ir pasiūlė mums tapti pasaulinio Game Jam’o dalimi. Tad visai smagu, jog tarp pirmojo tokio renginio dalyvių, kurių dauguma buvo didžiosios pasaulio šalys, yra ir Lietuva.“


Taip nuo 2009-ųjų metų Game Jam’ai augo ir plito. Pirmajame „Global Game Jam“ dalyvavo 53 pasaulio šalys, kuriose 1650 dalyvių sukūrė 370 žaidimų. Per dešimt metų renginys išaugo keletą kartų – štai pernai jame dalyvavo jau 113 pasaulio šalių, kur 47 tūkstančiai dalyvių sukūrė apie 9000 naujų žaidimų!

Pirmieji „LT Game Jam“ vyko Vilniuje, nuo 2012-ųjų metų renginys išsiplėtė - tuo pat metu vyko ir Kaune, o nuo 2018-ųjų metų „LT Game Jam“ yra organizuojamas jau visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose. Nuo 2014-ųjų metų pagrindiniu renginio organizatoriumi tapo visus Lietuvos žaidimų kūrimo entuziastus vienijanti „Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija“.


Šiandien „LT Game Jam“ yra vienas didžiausių Game Jam‘ų pasaulyje. Pernai Vilniuje vykęs „LT Game Jam“, pagal užsiregistravusių dalyvių skaičių pateko net į didžiausių pasaulio Game Jam‘ų dešimtuką!

bottom of page